Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Μεσσαπία SOS : Όχι άλλο εξασθενές χρώμιο - ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν τους κατοίκους και καταθέτουν προτάσεις



Η περιβαλλοντική τραγωδία του Ασωπού συνεχίζεται σήμερα αμείωτη και στη Μεσσαπία της Εύβοιας ως αποτέλεσμα απόρριψης στην ευρύτερη περιοχή τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων που προέρχονται από βιομηχανικές και εξορυκτικές δραστηριότητες στην Εύβοια και άλλες περιοχές. Το εξασθενές χρώμιο ανιχνεύεται πλέον σε πρωτόγνωρα επίπεδα στο νερό της περιοχής.



Στις 10.2.2010, θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει περιβαλλοντικοί σύλλογοι και κάτοικοι του Δήμου Μεσσαπίων κατά της υδροδοτούσας αρχής (ΔΕΥΑΜ) και του Δημάρχου Μεσσαπίων κ. Α. Μπαζώτη σχετικά με την ανίχνευση Cr(VI) στο πόσιμο νερό στα Δημοτικά Διαμερίσματα Ψαχνών, Καστέλλας, Νεροτριβιάς Δάφνης και Κοντοδεσποτίου. Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της περιοχής Μεσσαπίας που αναγκάζονται το 2010 να μάχονται για ένα στοιχειώδες δικαίωμά τους, την πρόσβαση σε καθαρό, ασφαλές νερό.



Τόσο η κεντρική διοίκηση όσο και η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έκλειναν για χρόνια τα μάτια μπροστά στο έγκλημα και έγιναν συνένοχοι σε στην μεγάλη καταστροφή του περιβάλλοντος και στην απειλή για την υγεία. Όπως και στην τραγωδία του Ασωπού, και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων, ήταν πάλι οι πολίτες, λίγοι αλλά ενεργοί, που έφεραν το πρόβλημα στην επιφάνεια και αγωνίζονται για να πιεστεί η πολιτεία, η αυτοδιοίκηση αλλά και όσοι ευθύνονται για τη ρύπανση να αναλάβουν τις ευθύνες τους.



Απαιτούνται άμεσα μέτρα τόσο για τον εντοπισμό όσων ευθύνονται για τη ρύπανση ώστε να τους αποδοθούν οι ευθύνες που τους αντιστοιχούν όσο και για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος καθώς και για την εξυγίανση της περιοχής. Τόσο οι πολίτες όσο και οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν είναι διατεθειμένοι να ακούν μόνο λόγια αλλά περιμένουν να δουν να λαμβάνονται άμεσα συγκεκριμένα μέτρα. Είναι θετικό ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αναγνωρίζει το πρόβλημα και υπόσχεται μέτρα. Όμως, η κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή δεν αφήνει πλέον περιθώρια για καλές προθέσεις, αλλά απαιτεί αποτελεσματική παρέμβαση, ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, υλοποίηση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, διασφάλιση των αναγκαίων πόρων και εγκαθίδρυση μηχανισμών ελέγχου και εφαρμογής των όποιων μέτρων ανακοινώνονται.





Αναλυτικά για την κατάσταση στη Μεσσαπία και τα μέτρα που απαιτούνται



Στις 10.2.2010, θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει περιβαλλοντικοί σύλλογοι και κάτοικοι του Δήμου Μεσσαπίων κατά της υδροδοτούσας αρχής (ΔΕΥΑΜ) και του Δημάρχου Μεσσαπίων κ. Α. Μπαζώτη σχετικά με την ανίχνευση Cr(VI) στο πόσιμο νερό στα Δημοτικά Διαμερίσματα Ψαχνών, Καστέλλας, Νεροτριβιάς Δάφνης και Κοντοδεσποτίου.



Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της περιοχής Μεσσαπίας που αναγκάζονται το 2010 να μάχονται για το δικαίωμά τους σε καθαρό νερό.



Το εξασθενές χρώμιο ανιχνεύεται πλέον σε πρωτόγνωρα επίπεδα (242 μg/l !!!) στο νερό της περιοχής, τιμή που είναι σχεδόν 5 φορές πάνω από το σημερινό, ξεπερασμένο όριο για το ολικό χρώμιο των 50 μg/l.



Υπενθυμίζουμε ότι η πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, βασισμένη σε πρόσφατες επιστημονικές εργασίες αδιαμφισβήτητου κύρους, εργάζεται προς την κατεύθυνση θέσπισης ανεξάρτητου ορίου 0.06 μg/l για το εξασθενές χρώμιο Cr(VI). Στο Hinkley (Καλιφόρνια-ΗΠΑ) όπου ανιχνεύθηκε Cr(VI) σε επίπεδα που έφτασαν και τα 580 μg/l στο νερό ύδρευσης, οι κάτοικοι εμφάνισαν διάφορες μορφές καρκίνου. Η σχετική μήνυση των κατοίκων υποχρέωσε την PG&E που ήταν η αναμφισβήτητα υπεύθυνη εταιρεία για την ρύπανση του νερού με Cr(VI), στην καταβολή του μεγαλύτερου στην ιστορία των ΗΠΑ ποσού αποζημίωσης των 333 εκατομμυρίων δολαρίων σε 648 κατοίκους του Hinkley. Στη λίστα των θυμάτων τουCr(VI) που ανθρώπινες δραστηριότητες διοχετεύουν στο νερό προστέθηκαν δυστυχώς και συμπατριώτες μας που για χρόνια υδρεύονται από το νερό του Ασωπού. Ο παπα-Γιάννης Οικονομίδης έφερε στο φως της δημοσιότητας τις στατιστικές της ντροπής: Οι θάνατοι από καρκίνο στην περιοχή όπου το Cr(VI) ανιχνεύεται σε τιμές που φτάνουν και τα 226 μg/l αυξήθηκαν από 6% το 1988 σε 38% το 2008!



Στις 10.2.2010, θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει περιβαλλοντικοί σύλλογοι και κάτοικοι του Δήμου Μεσσαπίων κατά της υδροδοτούσας αρχής (ΔΕΥΑΜ) και του Δημάρχου Μεσσαπίων κ. Α. Μπαζώτη σχετικά με την ανίχνευση Cr(VI) στο πόσιμο νερό στα Δημοτικά Διαμερίσματα Ψαχνών, Καστέλλας, Νεροτριβιάς Δάφνης και Κοντοδεσποτίου.



Ως Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζοντας το δίκαιο αγώνα των κατοίκων της περιοχής Μεσσαπίας που αναγκάζονται το 2010 να μάχονται για το δικαίωμά τους σε καθαρό νερό, προτείνουμε τα ακόλουθα συγκεκριμένα μέτρα:





•Άμεση διεξαγωγή πλήρους βιοχημικής-επιδημιολογικής μελέτης υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας ώστε να διαπιστωθούν με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια οι ως τώρα επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία των κατοίκων της Μεσσαπίας. Μια τέτοια μελέτη θα πρέπει να έχει σαφές χρονοδιάγραμμα και ο επιστημονικός φορέας που θα αναλάβει τη διεξαγωγή της να ανακοινώνει αποτελέσματα δημόσια ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να επιτρέπει την πλήρη πρόσβαση στα ευρήματα της, των τοπικών φορέων αλλά και όλων των ενδιαφερομένων.

•Παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού για τους κατοίκους και νερού καλής ποιότητας για τη γεωργία

•Εκτεταμένη ανάλυση των επιφανειακών υδάτων του Μεσσάπιου αλλά και των υπόγειων υδροφορέων (Μεσσαπία 07-23) για να διαπιστωθεί με ακρίβεια ή έκταση της ρύπανσης και η πιθανή επιμόλυνση τροφίμων-βολβών από βαρέα μέταλλα. Η ανάλυση αυτή θα πρέπει να διεξαχθεί με πλήρη διαφάνεια υπό την εποπτεία του Υπουργείου ΠΕΚΑ, και θα πρέπει να συνοδεύεται από λεπτομερή περιγραφή του τρόπου δειγματοληψίας και των ερευνητικών πρωτοκόλλων προετοιμασίας των δειγμάτων πριν την ανάλυση.

•Την ταυτοποίηση των υπευθύνων για τη ρύπανση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων.

•Την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης της ρύπανσης και απόδοση του κόστους αποκατάστασης με βάση την πραγματική κι όχι τύποις εφαρμογή της Οδηγίας 35/2004 γνωστή και ως «Ο ρυπαίνων πληρώνει».

•Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναθεώρηση του σημερινού ορίου των 50 ppb για το ολικό χρώμιο αλλά κυρίως για τη θέσπιση ανεξάρτητου ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο νερό που χρησιμοποιείται για ύδρευση και άρδευση με βάση τα τελευταία διεθνή επιστημονικά ευρήματα και δεδομένα. Είναι θετικό ότι στις 8.2.2010, στη συνέντευξη τύπου της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ στα Οινόφυτα για τον Ασωπό, ο Ειδικός Γραμματέας της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων κ. Α. Ανδρεαδάκης δήλωσε ότι και η Ελλάδα θα κινηθεί με οδηγό την περίπτωση της Καλιφόρνιας για την θέσπιση νέων ορίων (0.06 μg/l). Η Ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.



Θεωρούμε ότι για την οριστική λύση των προβλημάτων ρύπανσης σε Μεσσάπιο και Ασωπό αλλά κυρίως για την αποτελεσματική πρόληψη ώστε να μην δημιουργηθούν ποτέ ξανά τέτοιες περιβαλλοντικές τραγωδίες, οι απαντήσεις βρίσκονται στα παρακάτω:

•Την ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους με ενίσχυση του θεσμικού ρόλου και αύξηση του προσωπικού της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και των ελεγκτικών υπηρεσιών της Νομαρχίας και Περιφέρειας.

•Τη συνολική αναθεώρηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου σχετικά με την χορήγηση αδειών λειτουργίας στις βιομηχανίες ώστε να εξασφαλίζεται με ένα συνεκτικό και άμεσα υλοποιήσιμο τρόπο η εφαρμογή της οδηγίας 689/91 σχετικά με τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και της οδηγίας για τον Ολοκληρωμένο Έλεγχο και Πρόληψη της Ρύπανσης (IPPC) από τις βιομηχανίες, καθώς και η εφαρμογή των Οδηγιών 2006/11/ΕΚ για τη ρύπανση που προκαλείται από επικίνδυνες ουσίες που εισάγονται στο υδάτινο περιβάλλον, 80/68/ΕΟΚ για την προστασία τωνυπόγειων υδάτων από τη ρύπανση, και 79/409/ΕΟΚ για τη διατήρηση των άγριων πτηνών.
Τέλος καλούμε τους τρεις επιστήμονες του ΙΓΜΕ που κατέθεσαν μήνυση κατά του μέλους των Οικολόγων Πράσινων Γιάννη Ζαμπετάκη, επίκουρο καθηγητή Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) να την αποσύρουν. Το πρόβλημα της ρύπανσης στη Μεσσαπία μας αφορά όλους ως οργανωμένη κοινωνία και δε λύνεται με μηνύσεις. Η απόσυρση της μήνυσης θα δείξει έμπρακτα πως οι τρεις επιστήμονες θέλουν να συμβάλλουν δημιουργικά στη λύση του προβλήματος σε σύμπραξη με την επιστημονική κοινότητα, τους τοπικούς φορείς και τα πολιτικά κόμματα.

Ρύπανση των υπογείων νερών στη Μεσσαπία: Οι υπεύθυνοι στο σκοτάδι, η δημόσια κριτική στο εδώλιο;

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ εκφράζουν την συμπαράστασή τους στο Γιάννη Ζαμπετάκη, επίκουρο καθηγητή Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και υποψήφιό τους στην Εύβοια το 2009, καθώς και σε όσους σήμερα βρίσκονται στη δίνη δικαστικών αγωγών και απαιτήσεων για αποζημιώσεις γιατί έφεραν στο φως τη ρύπανση των υπόγειων νερών στη Μεσσαπία.

Αφορμή για τις αγωγές που έχουν κάνει μελετητές του ΙΓΜΕ υπήρξε σχετικό άρθρο του Γ. Ζαμπετάκη, στο οποίο κατήγγειλε τη μελέτη που έδινε το “πράσινο φως” στο Δήμο Μεσσαπίων, να συνεχίσει να παρέχει ακατάλληλο και επικίνδυνο για την υγεία νερό μέσω του δικτύου ύδρευσης. Tην εν λόγω μελέτη είχαν εκπονήσει ερευνητές του ΙΓΜΕ σχετικά με τον προσδιορισμό της προέλευσης του χρωμίου στις υδρευτικές γεωτρήσεις του Δήμου Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια. Το άρθρο του Γ.Ζαμπετάκη αφορούσε επίσης τη γενικότερη στάση του Ι.Γ.Μ.Ε. απέναντι στην περιβαλλοντική καταστροφή της εν λόγω περιοχής και κατέληγε στην εκτίμηση ότι η μελέτη δεν προσδιορίζει τελικά τους υπεύθυνους για το χρώμιο στα υπόγεια νερά της περιοχής.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ στέκονται στο πλευρό του Γ.Ζαμπετάκη και των υπολοίπων που αγωνίζονται να έρθει στο φως το ζήτημα. Οι ΟΠ αναμένουν ότι θα υπάρξει απεμπλοκή τους από αυτή την δικαστική περιπέτεια, που θα σηματοδοτήσει την αναγνώριση των προσπαθειών και του αγώνα τους απέναντι στο μεγάλο ηθικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται εδώ και χρόνια με τη μόλυνση των υπόγειων νερών στην περιοχή της Μεσσαπίας.