Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Εύβοιας για τον Λιθάνθρακα

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
http://eviaecogreens.blogspot.com/
eviaecogreens@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εύβοια όπως Ενέργεια, μέρος 1ο
«Άνθρακες ο θησαυρός»
Παραδοσιακά η Εύβοια αντιμετωπίζεται από τη ΔΕΗ ως μια προνομιακή περιοχή για την παραγωγή ενέργειας. Η μικρή απόσταση από την Αθήνα και η ανυπαρξία άλλων εναλλακτικών μοντέλων ανάπτυξης, παρά μόνο της πλήρους βιομηχανοποίησης, έκαναν την Εύβοια να προβάλει σαν την ιδανική ενεργοπαραγωγό αυλή της Αττικής. Το Αλιβέρι υπήρξε και εξακολουθεί να λειτουργεί ως πρότυπο προς αποφυγή, για το πώς η χρήση καύσιμων ορυκτών μπορεί να υποθηκεύει τις ζωές των ανθρώπων και να αφήνει ένα βαρύ αποτύπωμα στην οικολογική ισορροπία της περιοχής.
Όλα δείχνουν ότι για την ημι-κρατική πλέον ΔΕΗ, το νησί του Ευρίπου δεν έπαψε ποτέ να είναι ένα ενεργειακό El Dorado. Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπ. Ανάπτυξης περί εγκατάλειψης του σχεδίου παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα, τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται φωνές, θεσμικές και μη, που υποκύπτουν στη γοητεία του καύσιμου ορυκτού. Το χορό σέρνει ο διοικητής της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλος και εγκριτοι δημοσιογράφοι (π.χ. Αντ. Καρκαγιάννης)ενώ το σχέδιο έδειξε να είναι θεάρεστο μετά την παρέμβαση του μητροπολίτη Καρυστείας και Σκύρου, και επόμενα κρούσματα, το ψήφισμα, περί μη εγκατάλειψης του ενεργειακού σχεδίασμού της ΔΕΗ, από το Δημοτικό Συμβούλιο Ταμυνέων (μέλη του οποίου κατήγγειλαν ως ψευδεπίγραφο) και το "ψήφισμα των κατοίκων του Μηλακίου"
(που ομοίως καταγγέλθηκε από τον τοπικό σύλλογο).
Η συνταγή έχει ξαναχρησιμοποιηθεί: σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και με τη σταθερά της ανυπαρξίας εναλλακτικών μοντέλων ανάπτυξης, η προοπτική της εξασφάλισης της τοπικής κοινωνίας μέσω της βιομηχανοποίησης, φαντάζει μονόδρομος. Είναι το μόνιμο πλαστό δίλημμα: Ή υποταγή στις καταστροφικές πολιτικές ή το φάσμα της εγκατάλειψης.
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Αρνούμαστε τον εκβιασμό και ενώνουμε τη φωνή μας με τους πολίτες και τα κινήματα πολιτών που αντιστέκονται σε μια πολιτική ενέργειας, που έχει κριθεί παρωχημένη και επιβλαβής.
Αρνούμαστε οποιαδήποτε συνδιαλλαγή που αντίτιμο θα έχει την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, της υγείας και του μέλλοντος στο κοινό μας σπίτι.
Απαιτούμε την οριστική απόσυρση του λιθάνθρακα από το ενεργειακό σχεδιασμό της ΔΕΗ. Άμεση αντικατάσταση του, από ένα διευρυμένο σχέδιο χρήσης ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) το οποίο με τη σειρά του οφείλει να σεβαστεί τις οικολογικές ισορροπίες της περιοχής και να αφουγκραστεί την τοπική κοινωνία.
Διεκδικούμε την άμεση εφαρμογή ενός σχεδίου πράσινης ανάπτυξης του νομού με έμφαση στις βιολογικές καλλιέργειες, τον ήπιο τουρισμό, την προστασία του Ευβοϊκού για μια βιώσιμη αλιεία και την αειφορία του μοναδικού φυσικού πλούτου που αυτός ο τόπος διαθέτει.

Οικολόγοι Πράσινοι Ευβοιας
Συντονιστής: Κωνσταντίνος Βοκοτόπουλος (τηλ.6945660949)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου