Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Αιδώς Αργείοι" κύριοι της Νομαρχίας Ευβοίας !!!


Τρομακτικά δεν είναι όσα αναφέρουν οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι για το εξασθενές χρώμιο στη Μεσσαπία, αλλά όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της Νομαρχίας για το θέμα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 8 Ιουλίου στα μέσα ενημέρωσης (www.servitoros.gr).

Λέει ανάμεσα στα άλλα η περιβόητη ανακοίνωση της Νομαρχίας :

«…Επαναλαμβάνουμε ότι τα όρια του ολικού χρωμίου που περιέχει και εξασθενές, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου υγείας είναι 50 μg/L, δηλ. 0,05 Mg/L. Αυτά έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την οδηγία 98/83/ΕΚ σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας…» (Συνημμένα)

Σε ποιο σημείο της οδηγίας 98/83/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρεται η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου, που το μπερδεύετε(;;;) μαζί με το χρώμιο, κύριοι της Νομαρχίας ; (Συνημμένη Οδηγία 98/83/ΕΚ ΕΕ)

Σκόπιμα ασφαλώς μπερδεύετε το όριο του ολικού χρωμίου με το εξασθενές χρώμιο που ανιχνεύθηκε σε μεγάλες ποσότητες στη Μεσσαπία και Αρτάκη. και που η ίδια η υπηρεσία περιβάλλοντος της Νομαρχίας αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «…πολύ σοβαρό θέμα όσον αφορά στις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη Δημόσια Υγεία…» (Ανακοίνωση Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Νομαρχίας 10-6-2009)

Άλλο το ολικό χρώμιο όπου έχει καθορισθεί όριο τα 50 μικρογραμμάρια / λίτρο και άλλο το εξασθενές χρώμιο για το οποίο δεν έχει ορισθεί όριο, γιατί απλά δεν πρέπει να ανιχνεύεται καθόλου στο πόσιμο νερό, κύριοι της Νομαρχίας, αρμόδιοι για την υγεία μας.

Καλά είμαστε σίγουροι, ότι δεν έχετε πάει να δείτε την ταινία – ντοκουμέντο με την υπόθεση του εξασθενούς χρωμίου και την ερευνήτρια Erin Brockovitch στο Hinkley των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπου οι κάτοικοι παρουσίασαν μια σειρά από προβλήματα υγείας όπως ηπατικά, καρδιακά, αναπνευστικά, αναπαραγωγικά, γυναικολογικούς καρκίνους, καρκίνους στον εγκέφαλο, στα νεφρά, στο γαστρεντερικό σύστημα, ασθένεια Hodgkins, αποβολές κ.ά. Αυτά για σας είναι ανεύθυνες αναφορές. Την δική σας όμως υπηρεσία περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας γιατί δεν την ακούτε και γιατί δεν την εμπιστεύεστε ; Ενώ σας καλεί για τις άμεσες ενέργειές σας για ένα τόσο σοβαρό θέμα με επίσημο έγγραφο, εσείς κατηγορείτε τους περιβαλλοντικούς συλλόγους για ατεκμηρίωτες, αυθαίρετες και ανεύθυνες αναφορές.

Ιδού θράσος αμέτρητο των αρμοδίων της Νομαρχίας μας, που εκφράζεται και στην συνέχεια της ανακοίνωσής τους. Στη συνέχεια μας λένε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν είναι υπεύθυνη η Νομαρχία για το θέμα του εξασθενούς χρωμίου που ανιχνεύθηκε, - άκουσον άκουσον - αφού αφορούν ιδιωτικές γεωτρήσεις και παραπέμπει τους ενδιαφερόμενους στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και μάλιστα δίνει και τα τηλέφωνα της αρμόδιας υπηρεσίας στη Λαμία (!!!)

Κατ’αρχήν να τους ενημερώσουμε ότι το νερό από τα 18 σημεία που αναλύθηκε από το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, δεν αφορά μόνο ιδιωτικές γεωτρήσεις, αλλά και πηγές και νερό του δημόσιου δικτύου. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί ως εξής. Είτε οι αρμόδιοι της Νομαρχίας δεν διάβασαν προσεκτικά τις αναλύσεις, είτε στην προσπάθεια τους να συγκαλύψουν το θέμα χρησιμοποιούν και κατάφωρα ψέματα. (Συνημμένος ο πίνακας με τις αναλύσεις του Πανεπιστημίου).

Στο τέλος της ανακοίνωσης οι αρμόδιοι (;;;) της Νομαρχίας μας κάνουν και ένα μάθημα για το θέμα των μη τεκμηριωμένων επιπτώσεων του εξασθενούς χρωμίου κατά την κατάποση, καταλήγοντας ουσιαστικά να μας λένε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Κύριοι της Νομαρχίας. Με ποια δεδομένα λέτε τόσο κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το εξασθενές χρώμιο που ανιχνεύθηκε σε αναλύσεις ενός Πανεπιστημιακού ιδρύματος; Με ποια δεδομένα καθησυχάζετε τους πολίτες για ένα πρόβλημα που έχει αναστατώσει και την δική μας κοινωνία από την Αυλίδα, τα Οινόφυτα, την Θήβα, τον Ωρωπό, χωρίς καν να κάνετε τον κόπο να βρείτε τις αιτίες της μόλυνσης στην περιοχή Μεσσαπίων – Αρτάκης ;

Οι πολίτες κύριοι αρμόδιοι, της Κυβέρνησης, της Νομαρχίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ζητούν υπεύθυνη και τεκμηριωμένη ενημέρωση για το πρόβλημα του εξασθενούς χρωμίου, οπουδήποτε και αν ανιχνεύεται και μέτρα για καθαρό και υγιεινό νερό χωρίς τοξικά και καρκινογόνα μέταλλα.

Αυτός είναι ο ρόλος σας και όχι να κατακρίνετε την κοινωνία των πολιτών και τους συλλόγους τους, οι οποίοι δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο. Να αγωνίζονται για ένα καθαρό περιβάλλον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Χαλκίδα 9-7-2008

1 σχόλιο:

  1. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΓΑΙΑ" - 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009
    Κατόπιν δικών μας ερευνών γνωρίζαμε πριν από τους κ.κ. Νομάρχη και Δήμαρχο την ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό. Παρόλα αυτά κρατήσαμε υπεύθυνη και σοβαρή στάση χωρίς να προβούμε σε βιαστικές ή επιπόλαιες κινήσεις. Σύμφωνα με το καταστατικό μας και μόνο όταν ήμασταν βέβαιοι για το πρόβλημα, όπως φαίνεται από την απολύτως τεκμηριωμένη ανάλυση δειγμάτων νερού του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ενημερώσαμε τα μέλη του Συλλόγου μας στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου 2009.
    Σήμερα όμως και μετά την έκδοση ανακοινώσεων από τη Νομαρχία και το Δήμο γνωρίζουμε στο λαό της Μεσσαπίας τα ακόλουθα:

    1.Ο Σύλλογος μας δεν έχει πει τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από την πραγματικότητα. Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έκανε την έρευνα σε α16 σημεία του Δήμου μας ύστερα από παραγγελία της Νομαρχίας, και αόχι με δική του πρωτοβουλία. Αυτό αναφέρεται στο υπ’ Α.Π. 2144/10-α6-09 έγγραφο της Νομαρχίας το οποίο επισυνάπτει τον πίνακα με ατην σανίχνευση του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό και έχει ααποσταλεί προς ΟΛΟΥΣ.

    2.Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του Πανεπιστημίου δόθηκαν από τον αΝομάρχη όπως δήλωσε στον Ρ/Σ 98,1 FM ο έγκριτος δημοσιογράφος α(11/06/2009) και όπως δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «ΕΒΔΟΜΑΔΑ» στις 12/06/2009.

    3.Η Νομαρχία και ο Δήμος μέχρι σήμερα και παρά το υπ’ αριθμ. Πρωτ. α1358/17-6-09 έγγραφο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος που αζητάει ανα γίνουν καινούργιες αναλύσεις για ολικό και εξασθενές Χρώμιο, δεν αέχουν προχωρήσει σε αυτή την εξέταση. Αντίθετα, έστειλαν 12 δείγματα νερού στο Γενικό Χημείο του Κράτους α(Παράρτημα Λειβαδιάς) το οποίο ανίχνευσε Ολικό χρώμιο και δεν αεξέτασε την περίπτωση εξασθενούς χρωμίου. Όσα δείγματα ελήφθησαν τόσο από το Γ.Χ.Κ. όσο και από το αΠανεπιστημίο ααπό τα ίδια σημεία (βρύσες ή πηγές) έχουν σχεδόν την αίδια ποσότητα ΟΛΙΚΟΥ ΧΡΩΜΙΟΥ. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες το ολικό αχρώμιο σε ποσοστό α90 % και σε ορισμένες περιπτώσεις, εφόσον υπάρχει ατοξική ρύπανση, αμπορεί να είναι μετατρέψιμο στο 100%.

    4.Τα δείγματα νερού που έλαβε το Πανεπιστήμιο Αθηνών ελήφθησαν απαρουσία της Καθηγήτριας κας Ηλιοπούλου-Οικονόμου δύο ασυνεργατών αυτής δύο υπαλλήλων της Νομαρχίας και ενός αυπαλλήλου της ΔΕΥΑΜ.

    5.Σύμφωνα με τη Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τους Πανεπιστημιακούς αγιατρούς αλλά και το Μονομελές Πρωτοδικείο της Θήβας (απόφαση αυπ’ αριθμ. 923/2008) το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό πρέπει να αείναι μηδέν, γιατί διαφορετικά είναι βλαβερό και επικίνδυνο για την αυγεία των ανθρώπων όχι μόνο κατά την πόση αλλά και για όλες τις αανθρώπινες λειτουργίες. Επομένως οι αρμόδιοι έχουν ιερή υποχρέωση να ενημερώσουν τον ακόσμο και να μην ανακατεύουν και βάζουν στο ίδιο καζάνι το ΟΛΙΚΟ με το ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα το Κράτος βάζει όρια μόνο για το OΛΙΚΟ ΧΡΩΜΙΟ που η ανώτερη ανιχνεύσιμη τιμή είναι 50μg/l. Για το εξασθενές χρώμιο δυστύχως δεν υπάρχει καμία οδηγία παρά τις επισημάνσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στις Η.Π.Α. στο πόσιμο νερό είναι απαγορευτική η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου.

    6.Η Νομαρχία, ο Δήμος και στη συνέχεια η Περιφέρεια και τα ασυναρμόδια Υπουργεία από τις 9 Δεκεμβρίου του 2008 έχουν λάβει αέγγραφα από το Σύλλογο μας για την ύπαρξη εκατοντάδων τόνων αεπικίνδυνων τοξικών αποβλήτων τα οποία είναι πεταμένα σε διάφορα ασημεία του δάσους στο Δήμο μας.
    Δυστυχώς μέχρι σήμερα και παρά το γεγονός (έγγραφο περιφέρειας αΑ.Π 38220/3689/25-5-09) ότι τα στερεά αυτά βιομηχανικά απόβλητα αείναι επικίνδυνα και τοξικά και περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως ααργίλιο, χρώμιο, κάδμιο κ.λ.π., παραμένουν ακόμα και σήμερα γύρω αμας, προστίθενται και άλλα και δεν έχουν αποσυρθεί, γιατί αδιαφο-αρούν οι υπεύθυνοι της Πολιτείας.

    7.Αν η Νομαρχία και ο Δήμος έχουν αναλύσεις νερού είτε από το Πανεπιστήμιο είτε από το Ι.Γ.Μ.Ε. είτε από το Γενικό Χημείο του Κράτους και εφόσον έχει ζητηθεί και δεν έχει ανιχνευθεί εξασθενές χρώμιο, ζητάμε άμεσα να τα δώσουν στο κόσμο, όπως κάνει ο Σύλλογος δίνοντας τον Πίνακα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή