Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΕΖΟΥΣ!


Ζητάμε καθαρό νερό με εισαγωγή ξεχωριστού ορίου για το εξασθενές χρώμιο, στα όρια του ανιχνεύσιμου



Στις 27 Ιουλίου 2011, με μια απόφαση σταθμό,  η Υπηρεσία Εκτίμησης Περιβαλλοντικού Κινδύνου στην Καλιφόρνια ανακοίνωσε επίσημα ότι υιοθετεί τα 0.02ppb(μέρη ανά δισεκατομμύριο) ως αποδεκτή συγκέντρωση ελάχιστης επικινδυνότητας (PublicHealthGoal) για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό! Το όριο αυτό αντιπροσωπεύει τα επίπεδα εξασθενούς χρωμίου τα οποία δεν προκαλούν στατιστικά σημαντική αύξηση των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από ένα εκατομμύριο ανθρώπων που πίνουν καθημερινά επι 70 χρόνια 2 λίτρα νερού με την συγκεκριμένη συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου μπορεί να αρρωστήσει μόνο ένας από καρκίνο σχετιζόμενο με αυτό.  Τραγική ειρωνεία ότι την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της περιοχής του Ασωπού και της Μεσσαπίας συνεχίζουν να καταναλώνουν νερό με μέση περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο τα 50-70 ppb!!
Hεπίσημη υιοθέτηση του ορίου αυτού για το εξασθενές χρώμιο στο νερό στην Καλιφόρνια είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων μελετών, που απέδειξαν -πέρα από κάθε αμφιβολία- την καρκινογόνο δράση και τοξικότητα του εξασθενούς χρωμίου μέσω κατάποσης. Η συγκέντρωση αυτή, που είναι εξαιρετικά χαμηλή (0.02 ppb) λόγω της ισχυρής τοξικότητας του εξασθενούς χρωμίου, θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την εισαγωγή νέου διακριτού, δεσμευτικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό, λαμβάνοντας υπόψη και οικονομοτεχνικούς όρους για την επεξεργασία των επιβαρυμένων υδάτων, προσεγγίζοντας όμως κατά το μέγιστο δυνατό την τιμή των 0.02 ppb. Με τα παραπάνω δεδομένα θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η εισαγωγή ενός δεσμευτικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό, στα επίπεδα του 1 ppb, ενώ εδώ και χρόνια στην Αμερική είναι εφικτή η ανίχνευση σημαντικά χαμηλότερων συγκεντρώσεων.
Στην Ελλάδα είναι γνωστό και τεκμηριωμένο το πρόβλημα της σοβαρής βιομηχανικής ρύπανσης των υπόγειων και επιφανειακών νερών στις παρα-ασώπιες περιοχές της Αττικής και Βοιωτίας αλλά και στην περιοχή της Μεσσαπίας στην Εύβοια, με έμφαση στις ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις του εξασθενούς χρωμίου, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 100 ppb. Παρά την τεκμηρίωση και την επίσημη καταγραφή και αποδοχή του προβλήματος από την κεντρική διοίκηση (Υπουργεία Περιβάλλοντος και  Υγείας) και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην λήψη μέτρων προστασίας της υγείας των κατοίκων, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων πληθυσμού όπως οι έγκυες γυναίκες, τα βρέφη, οι χρόνια νοσούντες.
  • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος , η ηγεσία του οποίου είχε επισκεφθεί τα Οινόφυτα Βοιωτίας το Φεβρουάριο του 2010 δεσμεύτηκε για θέσπιση ξεχωριστού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στα επίπεδα του 2-4 ppb, δέσμευση που έπεσε στο κενό.
  • Στη συνέχεια, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας θέσπισε ελάχιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση στο πόσιμο νερό της Μεσσαπίας τα 2 ppbσε μια απόφαση-σταθμό τον Ιούνιο του 2010.
  • Σε απάντηση, το ΥΠΕΚΑ προανήγγειλε επιστημονικό συνέδριο για να διερευνηθεί, μεταξύ άλλων η τοξικότητα του εξασθενούς χρωμίου Cr(VI) στην ανθρώπινη υγεία αλλά και η δυνατότητα ανίχνευσής του.
  • Τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα αυτού του συνεδρίου, όπως και τα καταλυτικά αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης Λινού στα Οινόφυτα συζητήθηκαν στη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων με το Γεν. Γραμματέα Υδάτων του ΥΠΕΚΑ κ. Α. Ανδρεαδάκη, τον Ιανουάριο του 2011.
  • Προσφάτως όμως, το αρμόδιο υπουργείο Υγείας με την εγκύκλιό του περί «συμπληρωματικής παρακολούθησης νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» (7.6.2011),επέλεξε να μη λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείαςπροτρέποντας τους Δήμους και τις Περιφέρειες σε επιπλέον μετρήσεις ποιότητας νερού, τη στιγμή που είναι ήδη τεκμηριωμένη η βαριά ρύπανση του υπόγειου νερού με εξασθενές χρώμιο στις παρα-ασώπειες περιοχές της Βοιωτίας και Μεσσαπίας!
  • Κι ενώ οι κάτοικοι των επιβαρυμένων περιοχών κινδυνεύουν, η κυβέρνηση επιλέγει να κρύβεται πίσω από παραπλανητικές εγκυκλίους ροκανίζοντας τον χρόνο, αντί να δώσει στους ΟΤΑ σαφείς οδηγίες για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας με παροχή καθαρού πόσιμου νερού.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των κατοίκων για το αυτονόητο δικαίωμα σε καθαρό, ασφαλές πόσιμο νερό! Είναι παραπάνω από ώριμο το αίτημα για τη θέσπιση ξεχωριστού, πανελλαδικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στα επίπεδα του ανιχνεύσιμου!Είναι αυτονόητη η ανάγκη για παροχή καθαρού πόσιμου νερού στους κατοίκους, άμεσα!
Η Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου