Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Με αφορμή την πυρκαγιά στην Εύβοια

Εδώ και μερικές μέρες η πολύπαθη Εύβοια ξαναδοκιμάζεται. Μέσα σε 2 χρόνια, το φυσικό της περιβάλλον και η τοπική οικονομία βάλλονται διαρκώς, ενώ η ασφάλεια και η υγεία των κατοίκων της τίθενται ολοένα και σε μεγαλύτερους κινδύνους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στη Λιχάδα Εύβοιας, η νέα κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει άμεσα δύο προτεραιότητες:

Α. Αυτή της Δασοπροστασίας, προτεραιότητα εθνικής σημασίας, όπως δεν θα πάψουμε ποτέ οι Οικολόγοι Πράσινοι να λέμε, αφού ο δασικός πλούτος της χώρας μας είναι εξίσου σημαντικός τόσο για την επιβίωσή μας στον πλανήτη όσο και ως βάση της πράσινης οικονομίας. Για πετυχημένη δασοπροστασία απαιτείται συνεκτική περιβαλλοντική και δασική πολιτική, που θα δίνει μεγάλη βαρύτητα στην οικολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και στην πρόληψη των καταστροφών, χωροταξική πολιτική που θα προστατεύει το περιβάλλον και θα οριοθετεί σαφώς τις χρήσεις γης, υλοποίηση του δασολογίου, αναβαθμισμένη και πλήρως στελεχωμένη Δασική Υπηρεσία, εφαρμογή της νομοθεσίας που προστατεύει τα δασικά οικοσυστήματα, συντονισμός κατά τη δασοπυρόσβεση και εξάλειψη των πελατειακών σχέσεων που οδηγούν στην ανοχή και «επιβράβευση» παραβάσεων και αυθαιρεσιών.

(φώτο από τα Νέα)

Η πράσινη οικονομία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τα δασικά οικοσυστήματα και θέλουμε να πιστεύουμε πως η νέα κυβέρνηση το έχει λάβει σοβαρά υπόψη της. Κρίνουμε ως θετική, μάλιστα, τη μεταφορά της αρμοδιότητας των δασών από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο νεοσυσταθέν υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και αναμένουμε τη συνέχεια. Επίσης, ευελπιστούμε ότι με την ένταξη της ενέργειας σε αυτό, τα θέματα που άπτονται της ΔΕΗ και του τρόπου μεταφοράς της ενέργειας, θα αντιμετωπιστούν με τη δέουσα υπευθυνότητα. Η περιβαλλοντική πολιτική που ασκήθηκε στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες με ευθύνη κυρίως του ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει άμεσα!

Β. Αυτή της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της Εύβοιας. Η υποβάθμιση που υφίσταται ο νομός είναι συνεχής και τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να σταματήσει. Η μη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις πυρκαγιές του 2007 και η ανυπαρξία πολιτικών αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών, όπως αυτή καταγγέλθηκε από τον "Συνήγορο του Πολίτη" για την Κεντρική Εύβοια, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω και μας προετοιμάζουν για πολλά νέα "Ληλάντια Πεδία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου