Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Στροφή 180 μοιρών από την κ. Μπιρμπίλη για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό

Σοβαρό πολιτικό θέμα δημιουργούν οι πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη στη Βουλή, που αναιρούν όλες τις δεσμεύσεις του υπουργείου της για δραστικά μέτρα προστασίας των πολιτών από το εξασθενές χρώμιο.

Οι δηλώσεις της υπουργού, στη συζήτηση σχετικής κοινοβουλευτικής ερώτησης, μεταθέτουν στο απροσδιόριστο μέλλον το πρόγραμμα παροχής καθαρού νερού στη μολυσμένη περιοχή της Μεσαπίας στην Εύβοια, πετούν σε άλλο υπουργείο το μπαλάκι για τις προδιαγραφές του νερού, επικαλούνται αβάσιμα στοιχεία για υποτιθέμενες τεχνικές δυσκολίες ανίχνευσης του εξασθενούς χρωμίου και για τη διεθνή πρακτική, ενώ παραπέμπουν αδιαμφισβήτητα επιστημονικά δεδομένα στην κρίση.... διεθνούς συνεδρίου στα τέλη του 2010.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε τη στροφή αυτή επικίνδυνο πολιτικό ακροβατισμό και εγκληματικό παιχνίδι για τη δημόσια υγεία. Η σύνδεση του εξασθενούς χρωμίου με κίνδυνο καρκίνου είναι επιστημονικά εξακριβωμένη και δε μπορεί να συγκαλυφθεί πίσω από αυθαίρετους συμψηφισμούς για το «ολικό χρώμιο». Κάθε καθυστέρηση στην παροχή ασφαλούς νερού στις πληττόμενες περιοχές, τη θέσπιση ανώτατων ορίων εξασθενούς χρωμίου στο νερό και τη ριζική επίλυση του προβλήματος, κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Απαιτούμε να μάθουμε σε τι δεδομένα στηρίχθηκαν οι αποφάσεις αυτές και τι συμφέροντα εξυπηρετούν.

Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλους όσους αγωνίζονται για το αυτονόητο δικαίωμα για νερό απαλλαγμένο από εξασθενές χρώμιο και οποιαδήποτε άλλη τοξική ουσία. Στο πλαίσιο αυτό η εκπρόσωπος Τύπου μας κ. Ελεάννα Ιωαννίδου μαζί με άλλα στελέχη μας θα επισκεφθεί τη Μεσσαπία τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων



Αναλυτικότερα για το θέμα :

Μιλώντας στις 15 Ιουλίου από το βήμα της Βουλής σε ερώτηση για τα μολυσμένα νερά του Δήμου Μεσαπίας, η υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι «το Υπουργείο που είναι αρμόδιο για να αποφασίσει αν το νερό είναι κατάλληλο ή ακατάλληλο για πόση είναι το Υπουργείο Υγείας» κι ότι «θα υπάρξει μία πολύ στενή συνεργασία ανάμεσα στα δύο Υπουργεία για να παρθούν όλα τα απαραίτητα θεσμικά μέτρα». Τόνισε επίσης, περισσότερες από μια φορά, ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει διαχωρισμός του εξασθενούς με το ολικό χρώμιο», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες να ξεχωρίσουμε το εξασθενές χρώμιο από το ολικό αλλά και σε αυτές του να προσδιορίσουμε την προέλευση του εξασθενούς χρωμίου. Τέλος προανήγγειλε τη διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου ειδικών επιστημόνων προς το τέλος του έτους στη χώρα μας με σκοπό «να δούμε τις επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου και αν αυτό μπορεί να υπολογιστεί ξεχωριστά από το ολικό χρώμιο στο πόσιμο νερό».

Λίγους μόλις μήνες νωρίτερα, σε συνέντευξη τύπου στις 8-2-2010 στα Οινόφυτα, ο καθηγητής Α. Ανδρεαδάκης, αρμόδιος για θέματα νερών Γεν. Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος της, είχε αναφερθεί σαφέστατα στην καρκινογόνο δράση του εξασθενούς χρωμίου μέσω κατάποσης και είχε δημιουργήσει αίσθημα ικανοποίησης στους παρευρισκόμενους δηλώνοντας ότι θα θεσπιστεί ξεχωριστό όριο για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό, όπως υπαγορεύουν όλα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα. Ιδιαίτερη σημασία είχε ότι αποδέχθηκε την αναγκαιότητα εισαγωγής ξεχωριστού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στη βάση των 0,06 μg/λίτρο που προσδιορίστηκε από Αμερικανούς επιστήμονες1 ως ασφαλές για τη δημόσια υγεία, ενώ δεσμεύθηκε για θέσπιση ορίου στα τεχνολογικά εφικτά επίπεδα των 2-3 μg/λίτρο2. Πέντε μήνες μετά, οι προσδοκίες από τις εξαγγελίες του ΥΠΕΚΑ για οριστικές λύσεις στα μακροχρόνια προβλήματα ρύπανσης των περιοχών του Ασωπού και της Μεσσαπίας και για παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού στους κατοίκους, φαίνεται να μην επιβεβαιώνονται .

Ως Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι τα παραπάνω δεν είναι μόνο επικίνδυνοι πολιτικοί ακροβατισμοί αλλά και εγκληματικά παιχνίδια με τη δημόσια υγεία. Κι επειδή δε συνηθίζουμε να αποδίδουμε χαρακτηρισμούς χωρίς τεκμηρίωση, ειδικά για τόσο σοβαρά θέματα, εξηγούμαστε:

Ο χωριστός προσδιορισμός του εξασθενούς χρωμίου είναι τεχνολογικά εφικτός εδώ και χρόνια και μάλιστα σε χαμηλά επίπεδα, με παραπάνω από μία τεχνικές3. Τα όρια ανιχνευσιμότητας εξαρτώνται από τη συσκευή και το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται. Είναι επίσης γνωστό ότι στη γειτονική Ιταλία υπάρχει ήδη ξεχωριστό όριο για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό4,5 και καλό θα ήταν η υπουργός και το επιτελείο της να είναι ενημερωμένοι πριν προχωρούν σε δηλώσεις ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει διαχωρισμός του εξασθενούς με το ολικό χρώμιο».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπογραμμίζουμε ότι είναι συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει ασφαλές πόσιμο νερό σε ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες πολίτες. Στα πλαίσια αυτά είναι απαραίτητος ο αξιόπιστος ποσοτικός προσδιορισμός επικίνδυνων ουσιών, όπως το εξασθενές χρώμιο, στο πόσιμο νερό. Με βάση τα ευρήματα των αναλύσεων ποιότητας για το πόσιμο νερό (αλλά και στο νερό άρδευσης και άλλων χρήσεων) θα πρέπει να καθοριστούν οι στόχοι αποκατάστασης, σε συνδυασμό με τη θέσπιση διακριτού ορίου για επικίνδυνες ουσίες όπως το εξασθενές χρώμιο, και να αποδοθεί το ανάλογο κόστος στους ρυπαίνοντες.

Συνοψίζοντας σημειώνουμε ότι:

α) Η ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου είναι τεχνολογικά εφικτή με ακρίβεια, ακόμη και σε επίπεδα κάτω του 1μg/λίτρο.

β) Tα επιστημονικά δεδομένα για τις βλαβερές του συνέπειες υπάρχουν

γ) H απόφαση για θέσπιση ορίου μπορεί να παρθεί άμεσα, χωρίς περαιτέρω διαβουλεύσεις σε θολά νερά μεταξύ υπουργείων.



Ας αφήσει λοιπόν η κυβέρνηση τους ακροβατισμούς κι ας μας πει τι είναι διατεθειμένη να κάνει άμεσα για όσα όφειλε να είχε ήδη εδώ και μήνες υλοποιήσει:

1.Θέσπιση ξεχωριστού, ανώτατου επιτρεπτού ορίου για το εξασθενές χρώμιο, σε πανελλαδικό επίπεδο.
2.Παροχή καθαρού πόσιμου νερού για όλους του κατοίκους της Μεσσαπίας
3.Παροχή νερού άρδευσης για τους αγρότες απαλλαγμένου από το εξασθενές χρώμιο.
4.Ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης των ρυπασμένων περιοχών, των υπόγειων και επιφανειακών νερών, με σαφείς ποιοτικούς/ποσοτικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα και με επιβολή του πλήρους κόστους στους ρυπαίνοντες.


Δεν είναι δυνατόν το 2010 να τοποθετείται ο πήχης τόσο χαμηλά («ΘΑ σας φέρω νερό», σε απροσδιόριστο μελλοντικό χρόνο) και μάλιστα να καταφέρνει η υπουργός να περνάει από κάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου